Even (heel) persoonlijk voorstellen



Eerst het motief voor dit bedrijf

Mijn naam is Geert en ben oprichter van dit bedrijf en ergens in het verre verleden studeerde ik Verpleegkunde. We praten over 1994 en ik woonde in Eindhoven, waar ik deze opleiding tot verpleegkundige volgde. Destijds had je een contract met een ziekenhuis die de inservice opleiding voor z'n rekening nam. Mijn opleiding genoot ik in het Catharina-Ziekenhuis in Eindhoven waar ik na mijn studie nog 25 jaar als verpleegkundige heb gewerkt. Maar daarover later meer. Teaser: "ik ben daar ruimschoots met reanimaties in aanraking gekomen"


Deze dag vergeet ik nooit meer en is de basis van "De Zorgtrainers"

Het is klaarlichte dag als ik ineens in de verte (ik zit op dat moment in de nachtdienst en slaap dus overdag.....en ik slaap VAST kan ik je vertellen) de deurbel alsmaar hoor gaan. Later blijkt dat mijn broer me meerdere keren heeft gebeld maar geen gehoor krijgt. 

Eén van mijn broers (ik heb er drie) staat voor de deur met een bedrukt gezicht. Mama is gereanimeerd...je moet NU mee naar het ziekenhuis. Ik schiet in de adrenaline modus ik en van wat ik me herinner zat ik 3 minuten later in de auto. Inmiddels heeft mijn broer uitgelegd dat mijn moeder inmiddels bij bewustzijn en wakker is. Sterker, ze heeft weer praatjes zelfs ☺️



hiernaast een foto van mij voor onze toenmalige tweede website welke in 2009 in de lucht ging...het slachtoffer is één van mijn beste vrienden (nog steeds)



Wat is er gebeurd?

Mijn moeder werd thuis benauwd en dat nam in korte tijd steeds verder toe. Op een gegeven moment begon ze schuim op te geven en werd steeds suffer. Mijn vader belde (in lichte paniek) de huisarts op dat ie NU moest komen (toen belde je de huisarts en was 112 er wel maar de huisarts was heilig). Op het moment dat de huisarts binnen komt (das ongeveer een kwartier later) verliest mijn moeder het bewustzijn en stopt ze met ademen. De ambulance wordt meteen gebeld en de huisarts start met reanimeren.

Later blijkt mijn moeder een astma-cardiale (veel vocht in de longen) te hebben gehad wat een hartstilstand heeft veroorzaakt. AED's waren er toen nog niet en de overlevingskans na een reanimatie was toen nog z'n 5% (inmiddels 25% gemiddeld) dus mijn moeder moest het doen met hartmassage en beademingen. Het geluk is drieledig geweest:

  1. De huisarts kon METEEN beginnen met reanimeren omdat mijn moeder een hartstilstand kreeg op het moment dat hij binnen kwam.
  2. De ambulance was er vrij snel waardoor een eerste schok relatief snel gegeven kon worden.
  3. De huisarts had in diezelfde maand (wat ik later begreep) nog een reanimatiecursus gehad

Aangekomen in het ziekenhuis tref ik mijn moeder rechtop zittend met een zuurstof-kapje op in het bed. Ze heeft op dat moment alweer praatjes. "zo snel zijn jullie niet van me af 😂" ( mijn moeder had ook wel humor)


Na een week was mijn moeder weer thuis en daarna heeft ze nog 10 jaar in gewonnen tijd (zoals ze het zelf noemde) mogen leven. Uiteindelijk is ze in 2004 aan de gevolgen van darm-kanker overleden.

Je snapt nu wellicht iets beter waarom ik me tot vandaag en waarschijnlijk de rest van mijn leven met REANIMATIE (in de vorm van cursussen geven, maar vanaf nu ook met het aanbieden van online reanimatie cursussen) bezig houd. Het fascineert me enerzijds en ik ben dankbaar dat mijn moeder een reanimatie heeft overleefd (was toen best uniek). Daarom wil ik dat IEDEREEN kan reanimeren.

IK (GEERT) ALS VERPLEEGKUNDIGE

Begin van het bedrijf "De Zorgtrainers"

Het is 1998 en ik heb inmiddels wat ervaring als verpleegkundige. Van afdeling Orthopedie naar Interne Geneeskunde en daarna zelf de afdeling Trauma Opname met een collega opgezet. Ik wil nog meer kennis en ik begin de studie IC-verpleegkundige. Het eerste jaar gaat voorspoedig en het is erg leerzaam en interessant. Ook kom ik hier (relatief) vaak in aanmerking met reanimeren en daar leer ik de "kneepjes van het reanimatie-vak". De interesse in reanimatie neemt nog grotere vormen aan.


Wijnand (goede vriend) en ik starten op 1 januari 2000 De Zorgtrainers


Ergens eind 1999 zit ik met een vriend te "bomen" over van alles en nog wat en blijkt dat we allebei een beetje dezelfde gedachten hebben. Namelijk, het overdragen van kennis aan mensen die niet in de medische wereld werken. 


Na een aantal weken is De Zorgtrainers (de naam ben ik nog steeds trots op) geboren en we schrijven ons in bij de KvK.

We gaan cursussen geven in:

  • reanimatie 
  • BHV
  • eerste-hulp

Omdat een studie tot IC-verpleegkundige EN het opzetten van een eigen bedrijf toch wel iets teveel van het goede is moet ik helaas afscheid nemen van mijn niet afgeronde studie en ga ik weer op een verpleegafdeling werken. 



Later in 2005 wordt de AED in Nederland geïntroduceerd en omdat het perfect aansluit bij reanimatie (reanimeren zonder AED is tegenwoordig eigenlijk niet meer van deze tijd) besluiten we om een webshop te openen (AED-webshop.nl)

In 2006 besluit Wijnand een andere weg in te slaan en ga ik alleen met het bedrijf verder.


Inmiddels zijn we beland in 2024 en in al die jaren heb ik het bedrijf stukje bij beetje groter gemaakt maar werk bewust nog wel vanuit huis. Geen groot bedrijfspand en andere hoge kosten en zo kan de prijs voor de producten die we leveren aantrekkelijk blijven.

Het valt je misschien wel op dat ik (nog) steeds spreek over we en ons maar dat doen ik bewust. Met enige regelmaat wordt gebruik gemaakt van ingehuurde instructeurs maar sommigen voelen als personeel en zonder hen waren we 😉 nooit gekomen waar we nu waren. 


Einde carrière Catharina-Ziekenhuis

Inmiddels een paar jaar geleden ben ik gestopt als verpleegkundige en ben ik me fulltime gaan richten op het bedrijf. Het begon teveel te groeien en er moest weer een keuze worden gemaakt.

Ik kan me nu vol focussen op lesgeven, advies geven over AED's, verkoop van AED's en op het ontwikkelen van nieuwe manieren om kennis over te dragen.



reanimeren door burgerhulpverleners

Toekomst

Uiteraard zal ik me bezig blijven houden met bovenstaande maar er komen tegenwoordig natuurlijk wel mogelijkheden bij die prima benut kunnen worden. 


Eén van deze mogelijkheden zit 'm in online onderwijs. Je ziet het steeds vaker en onder online onderwijs kom je tegenwoordig niet meer uit. Eerlijk is eerlijk, ik heb me er ook best een tijdje tegen verzet, maar ben inmiddels overtuigd van de toegevoegde waarde.

Wat zijn dan de voordelen van online onderwijs (in ons geval met name online reanimatie cursussen)

  • het blijkt dat als iemand op z'n eigen tempo en in zijn eigen omgeving leert dat de geleerde stof beter blijft hangen
  • de mogelijkheid om niet een volle dag aan één cursus te moeten werken maar dat je dit in gedeeltes kunt leren (jij bepaalt hoe vaak en hoe lang en waar)
  • de doelgroep die eerder NIET voor bijv. een reanimatie cursus was te porren, omdat ze bijv. te druk zijn, de kosten te hoog vinden of het fysiek niet aan kunnen, kun je met een online reanimatie cursus wellicht over de drempel heen helpen. Zo krijg je dus NOG MEER GETRAINDE MENSEN  die kunnen reanimeren en dus een toegevoegde waarde kunnen zijn.