misvattingen over reanimeren ontkracht

Als verpleegkundige met ervaring op veel verschillende soorten afdelingen (waaronder de intensive care) ben ik in het verleden vaak met reanimaties in aanraking gekomen. Bovendien ben ik lang geleden opgeleid tot reanimatie instructeur van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad) en heb tot nu toe vele cursisten getraind om op de juiste wijze te kunnen reanimeren. Zowel in het ziekenhuis als tijdens cursussen heb ik zeer vaak uitspraken over reanimeren gehoord die op z'n minst gezegd kunnen worden geduid als MISVATTING. Daarom leek het me goed om dit te beschrijven in een artikel zodat ik deze misvattingen over reanimeren voor jullie kan ontkrachten. Ik hoop dat je hier je voordeel mee kan doen. Daar gaan we....


Reanimeren zonder AED heeft geen zin

Dit is voor een deel waar. Als je iemand aantreft die niet reageert op aanspreken en het slachtoffer heeft geen ademhaling (of je twijfelt hier sterk over) dan bel je METEEN 112 (of laat dit doen door een ander) en start daarna DIRECT MET REANIMEREN. Dit geldt dus ook als er op dat moment geen AED beschikbaar is. Vaak is het zo dat een AED niet direct beschikbaar is en dat je hier op moet wachten. Dit kan soms wel enkele minuten duren (bijv. als de AED door een burgerhulpverlener gebracht gaat worden wanneer deze een oproep van HartSlagNU heeft gehad). In deze minuten is het van levensbelang dat er juist WEL gestart worden met reanimatie. 

Start dus ALTIJD met reanimeren, ook als de AED nog niet aanwezig is.

Weet je niet wat HartSlagNU is? Kijk dan eens hier. Of bekijk onderstaand filmpje hoe een oproep van HartSlagNU werkt.




Het breken van ribben tijdens reanimeren is levensgevaarlijk 

Dit is een misvatting die vaak wordt verkondigt door cursisten in mijn reanimatie cursussen maar klopt helemaal niet. Sterker nog, als je bang bent om één of meerdere ribben te breken tijdens het geven van hartmassage/borstcompressie dan zul je de neiging hebben om minder diep het borstbeen in te drukken. Het gevolg van ondiepe borstcompressie is dat de reanimatie bijna zinloos wordt omdat wetenschappelijk bewezen is dat bij ondiepe compressie de hersenen vrijwel geen bloed en daarmee zuurstof zullen ontvangen. Bovendien, als er een rib breekt tijdens het reanimeren dan zal deze rib in bijna 100% genezen zonder verdere gevolgen voor het slachtoffer. Het is dus niet erg als je een rib van het slachtoffer breekt tijdens het reanimeren.


Zonder reanimatiecursus mag je geen reanimatie starten

Ook deze misvatting over reanimeren moeten we heel snel hier ontkrachten. Bij iemand zonder bewustzijn en ademhaling moet TER ALLE TIJDEN gestart worden met reanimatie. OOK als je geen reanimatie cursus hebt gehad. NIETS DOEN IS GEEN OPTIE. Bel eerst 112 en indien je onervaren bent zul je door de meldkamer centralist door de procedure van de reanimatie heen geholpen worden. Uiteraard is het zinvol om de reanimatie over te laten nemen door iemand die wel een cursus heeft gehad zodra dit mogelijk is. Tot die tijd is alles wat je WEL kunt doen beter dan niets doen. Verder is het goed te vermelden dat je als burger (ook als je niet getraind bent) hulp bied naar kunnen en weten. Het feit dat jij het zonder cursus minder goed kan dan een getrainde leek is geen reden om niets te doen.


Een ouder iemand kun je beter niet reanimeren

Dit is misschien wel de meest grove misvatting die er over reanimeren bestaat. Allereerst, wat is "ouder" en hoe bepaal jij dan wie je wel en niet zou reanimeren? Iedere burger, hoe oud of jong ook, heeft recht op levensreddende hulp en als burger kan en mag jij nooit bepalen wie een reanimatie wel of niet zou overleven. Alleen een arts kan en mag bepalen of een reanimatie bij een bepaald persoon zinloos zou zijn en de beslissing maken om een reanimatie niet te starten of om een reanimatie te stoppen. En zelfs een arts zal een reanimatie (bijna) altijd opstarten omdat hij of zij het slachtoffer niet kent en dus geen weet heeft van de medische achtergrond van het slachtoffer of van de wens van het slachtoffer om niet gereanimeerd te willen worden. 


Daarbij komt nog dat de leeftijd van een slachtoffer lang niet alles zegt over de lichamelijke gesteldheid van deze persoon. Een persoon van 78 kan bijv. een gezonder persoon zijn als iemand van laten we zeggen 55 jaar. 


START DUS ALTIJD EEN REANIMATIE ONDANKS DE LEEFTIJD VAN HET SLACHTOFFER





Na een reanimatie cursus MOET ik me inschrijven als burgerhulpverlener

Nee, dit is niet waar. Het is natuurlijk wel gewenst om zo veel mogelijk burgerhulpverleners te hebben en je daarom WEL in te schrijven bij HartSlagNU maar zie het niet als verplichting. Veel mensen kiezen ervoor om geen reanimatiecursus te volgen omdat ze het veel te spannend vinden om zich aan te melden bij HartSlagNU omdat ze dan opgeroepen kunnen worden om te gaan reanimeren. Dat is natuurlijk bijzonder jammer. Mocht je jezelf niet in willen schrijven na een reanimatie cursus dan hoef je jezelf hier echt niet voor te schamen. Echter, bedenk je wel, je bent nooit alleen als burgerhulpverlener in een reanimatiesetting. Vaak is er iemand vóór jou gearriveerd die al begonnen is of als jij de eerste bent dan zul je vrijwel nooit de enige hulpverlener blijven. Bedenk je ook: wat als ikzelf een hartstilstand zou krijgen, dan zou ik ook de snelste en beste reanimatie hulp willen hebben.


Er bestaan natuurlijk nog wel meer misvattingen over reanimeren maar voorlopig vindt ik dit wel voldoende voor nu. Weet jij nog een misvatting die hier niet is genoemd, ben vrij om een reactie te posten hieronder.


Ben jij al overtuigd om een cursus reanimeren te gaan volgen? Dat kan bij ons zowel in de vorm van een online reanimatie cursus maar natuurlijk ook in de vorm van een praktijk cursus


Heb je nog vragen over onze cursussen? kijk dan eens hier.