Is een online reanimatie cursus zinvol???

Reanimeren, wat is dat eigenlijk?

Je hebt er zeker ooit van gehoord dat er iemand in je buurt of misschien wel een bekende van je gereanimeerd moest worden. Maar wellicht vroeg je jezelf af: "wat is reanimeren eigenlijk? Eigenlijk weet ik er het fijne niet van."

In dit artikel gaan we dieper in op reanimeren en leggen we je uit dat het zeer de moeite waard is om een cursus reanimeren te gaan volgen. Of dat een online cursus reanimeren is of een praktijk cursus reanimatie, daar kunnen we het over hebben maar alleen kennis over de achtergrond en welke technieken je moet gebruiken als je gaat reanimeren is al genoeg om je over een bepaalde drempel heen te helpen. Hierdoor wordt het waarschijnlijker dat je zult gaan ingrijpen (dat je dus gaat starten met reanimeren) dan wanneer je jezelf nooit hebt verdiept in de materie, laat staan over reanimatie technieken.

In ons lichaam hebben we heel veel organen. Met sommige organen valt nog prima te leven als deze ermee stoppen. Bijvoorbeeld, iemand krijgt een ziekte waardoor bv de dikke darm moet worden verwijderd. Het is dan gelukkig niet zo dat je daardoor niet meer verder kunt leven.


Vitale organen

Ons lichaam telt echter ook een drietal organen die zo belangrijk zijn dat we ze ABSOLUUT nodig hebben om überhaupt te kunnen leven. Deze drie organen zijn:

  1. Het Hart
  2. De longen
  3. De hersenen

Alle drie de organen die we hierboven noemen hebben één ding gemeen:


zonder vitale organen is leven niet mogelijk



Functie van het hart (kort)

Ons hart zorgt ervoor dat het bloed ons lichaam in wordt gepompt. We kennen twee bloedsomlopen waar we hier niet dieper op in zullen gaan. Maar even kort benoemd:

  1. Kleine bloedsomloop welke zorgt dat het hart en onze longen onderling verbonden zijn door een bloedvatsysteem. Dus het hart vervoert zuurstof-arm bloed (het bloed is door de weefsels opgenomen) naar de longen. Hier wordt zuurstof aan het bloed toegevoegd en terug naar het hart vervoert.
  2. Grote bloedsomloop welke zorgt dat het zuurstofrijke bloed door het hart het lichaam in wordt gepompt en zo naar de weefsels (huid, organen, spieren enz) kan worden vervoerd. Het zuurstof is nodig door alle weefsels in ons lichaam om te kunnen leven.

Een interessante film over de twee bloedsomlopen zie je hieronder



Ons hart klopt ongeveer 70 per minuut (gemiddeld bij gezond persoon) en per hartslag pompt het hart ongeveer 70 ml bloed weg. Dat betekend dat het hart 70 x 70 = 4900 ml per minuut rond pompt. Omdat het lichaam (ook weer gemiddeld) 5 liter bloed in de bloedsomloop heeft kun je hier dus uit opmaken dat het hart AL HET BLOED in het lichaam elke minuut volledig rondpompt.


Wat als het hart stopt met kloppen?

Je snapt nu wel dat als het hart stopt met kloppen er geen bloed meer door het lichaam heen kan worden gepompt. De bloedsomloop staat dus stil en de weefsels ontvangen geen zuurstof meer. Als deze situatie blijft bestaan dan gaan weefsels afsterven en gaan we dood. Sommige weefsels kunnen langer zonder bloed dan andere weefsels. Sterker nog, sommige artsen maken juist gebruik van het feit dat er even geen bloed naar weefsels hoeft te stromen.


In de eerste minuten na een hartstilstand zal er nog voldoende zuurstof in het bloed aanwezig zijn. Na ongeveer 4 minuten (soms eerder) zal echter het zuurstofniveau te laag worden en gaan cellen in het lichaam afsterven. 



Andere weefsels kunnen absoluut niet zonder bloed of slechts korte tijd voordat cellen gaan afsterven (denk aan minuten). Zo zijn het de vitale organen HART LONGEN EN HERSENEN die niet zo lang zonder zuurstof kunnen. Als deze organen lang zonder zuurstof zitten dan gaat er versterving van cellen plaatsvinden. Hersencellen hebben hier het meeste last van maar ook onze hartcellen gaan snel "kapot" als ze geen zuurstof meer krijgen (bv bij een hartinfarct, wat tevens mogelijk een oorzaak van de hartstilstand was).


Het belang van METEEN beginnen met reanimeren

Nu snap je dat je meteen (binnen enkele minuten, maar hoe sneller hoe beter) moet beginnen met reanimeren. Door te reanimeren gaat we eigenlijk twee dingen doen en ze zijn allebei van levensbelang.

  1. hartmassage: hiermee ga je met je handen druk geven op het borstbeen waardoor je borstbeen naar beneden wordt gedrukt. Omdat het hart zich recht onder het borstbeen bevindt duw je hiermee dus bloed uit het hart. Indien je dit goed doet (en dit is met een online reanimatie training al behoorlijk goed te doceren) zal er dus bloed naar (vooral vitale) organen worden gebracht waardoor deze organen van zuurstof worden voorzien.
  2. Mond-over-mond beademingen: hiermee zul je lucht (die verrijkt is met zuurstof) de longen van het slachtoffer in blazen. Als je dit op de juiste wijze doet, en ook dit is aan te leren met een online reanimatie cursus, zal er zuurstof van de longen overgebracht kunnen worden naar het bloed. Doordat dit bloed wordt rondgepompt (door jou borstcompressies/hartmassage) kunnen de cellen van (met name de vitale) organen het langere tijd overleven.


zonder reanimeren is een slachtoffer ten dode opgeschreven dus begin zo snel als je kunt, ook als je de techniek nog nooit op een pop hebt geoefend. NIETS DOEN IS GEEN OPTIE.



Effect van online training, ook op een praktische vaardigheid

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat praktische vaardigheden kunnen worden aangeleerd door te lezen en te zien. Met andere woorden, door online training kan een persoon dus leren wat hij moet doen EN hoe hij dat moet doen. Hierbij is het uiteraard wel belangrijk dat er een bepaalde didactische methode gebruikt wordt en dat er gebruik wordt gemaakt van goed voorbeeld materiaal. Wij maken daarom alleen maar gebruik van een online reanimatie training die goedgekeurd is door de Nederlandse Reanimatie Raad. Sterker, er wordt zelfs videomateriaal van de raad in onze cursus gebruikt. Dit om je alle vaardigheden zo goed als mogelijk aan te kunnen leren.

Hiermee kan een hele grote extra doelgroep worden bereikt die anders NOOIT een reanimatie cursus hadden gevolgd. De volgende bezwaren om een cursus te volgen worden door een online cursus namelijk weggenomen:

  1. Ik heb geen tijd om een hele avond (reistijd heen, cursus, reistijd terug) uit te trekken om een cursus te doen. Ik heb het namelijk veel te druk. Met onze reanimatie cursus kun je lekker thuis de cursus volgen. Je hebt 365 dagen toegang tot al het cursusmateriaal. Je mag zelf indelen in hoeveel delen je de cursus afrond.
  2. Ik durf niet in een groep een vaardigheid te oefenen. Veel te spannend voor mij. Ook dit is eigenlijk hiermee weggenomen. Je kunt immers lekker thuis, in de trein of waar je maar wil, je cursus volgen. Dit kan op smartphone, tablet of computer. Hoe makkelijk wil je het hebben.
  3. Ik heb een lichamelijk gebrek waardoor ik de cursus nooit zou kunnen afronden. Ook dit bezwaar nemen we weg door je vaardigheid online aan te bieden. Mocht iemand echt moeten reanimeren blijkt dat ondanks een lichamelijk gebrek iedereen het er wel voor over heeft om een leven te redden ondanks dat hij/zij daar meer pijn aan over houdt. (bv een pijnlijke pols maar je start wel een echte reanimatie maar de pijnlijke pols was wel voldoende om je NIET in te schrijven voor een klassikale praktische reanimatie cursus.
  4. Het is voor mij veel te duur om zo'n training te volgen. Sorry, maar dat gaat financieel nu even niet. Het laatste bezwaar kunnen we met de online cursus ook weg nemen. Namelijk, voor slechts 27 euro krijg je toegang tot de volledige cursus. Je hebt ook een vol jaar lang toegang tot al het cursus materiaal. Wil je herhalen, dat kan want je mag altijd opnieuw inloggen en de leerstof voor reanimeren doornemen. En....je gaat niet alleen leren hoe je een volwassen persoon reanimeert, je krijgt ook de volledige cursus kinderreanimatie.



Onze online cursus reanimeren is daarmee een absolute must voor iedereen. Zelfs als je WEL een praktijk cursus volgt kan deze cursus als voorbereiding en naslagwerk dienen.


check onze online reanimatie cursus


PS: WE BIEDEN OOK DE PRAKTIJK CURSUS AAN